CARA TOPUP TOUCH ‘N GO DENGAN TELEFON

CARA TOPUP TOUCH ‘N GO DENGAN TELEFON

Assalamualaikum semua.. Kak Zen nak ucapkan berpuasa dan juga selamat meyambut Hari Raya yang bakal tiba tidak lama lagi. So, dalam artikel ni Kak Zen nak cerita tentang CARA TOPUP TOUCH ‘N GO DENGAN TELEFON.

Pernah tak time beratur panjang nak bayar tol bila sampai turn kita tiba-tiba baru perasan baki dalam Touch ‘n Go tak cukup. Mengelabah la kita ni nak kena reverse nak ke lorong tambah nilai.. Kereta-kereta yang berderet kat belakang pun nak kena reverse. Sudahnya orang pun marah. Lagi haru kalau tengok dalam wallet tak ada cash nak topup touch ’n Go.. Tak nak la jadi camtu kann..

So, harini Kak Zen nak share satu apps yang wajib anda download dan akan memudahkan hidup korang bila nak balik beraya di kampung halaman nanti. Nama apps ni adalah Touch ‘n Go eWallet. Haa.. Pernah dengar kan? Apps ini akan membantu anda untuk melepasi tol dengan mudah dan tidak menyebabkan orang belakang marah pada anda bila kad anda tak cukup nilai. Nice kan?

touch n go, mudah topup, top

Apps ni bukan sahaja memudahkan korang untuk bayar toll tanpa perlu ke lorang tambah nilai, tapi dengan apps ni juga anda boleh cek baki kad Touch’nGo anda tu dengan hujung jari je.

Nak tahu lebih detail cara nak guna apps ni? Jom kita start.. Baca sampai habis ya.

Ok, mula-mula korang kena lah download dulu apps ni. Apps ni available untuk iOS dan juga untuk Android. Atau boleh klik je link ni. Tekan je terus ke apps Touch’nGo tu. Bila dah download, kena sign up dulu. Masukkan maklumat yang diminta. Lepas tu akan keluar paparan macam dalam gambar di bawah ni.

Next step anda kena daftarkan kad Touch’nGo anda ke dalam app ni dengan menekan simbol kad seperti yang tertera di bawah. Cara nak daftar kad kena masukkan no siri di belakang kad Touch ‘N Go. Lepas dah masukkan no siri kad, anda juga boleh periksa baki kad Touch’N Go dan baki eWallet anda pada apps.

Untuk mengakses eWallet ni, anda perlu reload eWallet ni dengan nilai minimum RM10. Cara Topup Touch ‘N Go ni anda boleh topup guna debit/credit kad ataupun guna online banking. Bila dah reload, automatik anda boleh guna eWallet ni untuk DirectPay bayar toll di mana-mana toll highways yang terpilih.

Boleh tengok list Highway di bawah yang terpilih setakat Mei 2019.

Yang paling best sekarang ni ada promotion cashback sebanyak 20% bila anda bayar toll dengan menggunakan DirectPay daripada apps ni. Tapi kena pastikan yang balance dalam Ewallet tu cukup untuk perjalanan yang lancar dan FreeStress.

Kak Zen nak ingatkan anda selepas anda register akaun eWallet pada apps Touch’NGo tadi, anda akan dapat lihat dua nilai yang tertera pada apps tersebut iaitu:

  1. Nilai eWallet
  2. Nilai Kad Touch’n Go

Maksudnya, bila topup eWallet, hanya nilai eWallet sahaja akan bertambah. Kalau anda nak reload nilai kad, prosesnya macam biasa kena pergi kaunter. Kelebihan menggunakan Ewallet ni, anda boleh bayar tol menggunakan kad seperti biasa walaupun nilai baki dalam kad Touch ‘n Go anda kurang. Bermakna jika kad tu digunakan di toll, nilai eWallet anda akan ditolak. Mudah kan?

Dan satu lagi, eWallet ni juga boleh digunakan pada lebih 50 ribu outlet seperti di Mydin, Tesco, Giant, MrDiy, TeaLive dan macam-macam lagi. Apps ni juga selalu buat promotion. Boleh la scroll selalu untuk promotion yang menarik sempena bulan puasa dan Hari Raya nanti. Selamat mencuba dan hati-hati di jalanraya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: