5 TIPS UNTUK MEMILIH TAJUK FYP

5 TIPS UNTUK MEMILIH TAJUK FYP

Hai semua. Dalam artikel kali ini admin nak sentuh isu yang sangat hangat dalam golongan student yang sedang berada di tahun akhir. Admin nak share dengan korang 5 TIPS UNTUK MEMILIH TAJUK FYP yang akan memudahkan kerja korang nanti. Yelah kan, saat getir di tahun akhir ni lah yang penting untuk setiap student berikan performance yang terbaik dan ramai sebenarnya yang bertanya dekat whatsapp admin antaranya berbunyi begini..

“bang, ada contoh projek tak?”

“encik ada tak projek yang canggih-canggih?”

“awak ada idea projek gempak tak? Sebab pensyarah tolak idea saya, katanya tak cukup gempak.”

???

Ini realiti tau, bukan admin nak acah-acah macam Instagram Influencer.. “Ramai yang bertanya saya itu…” Ramai yang bertanya sini…” “Ramai nak tahu rutin cuci muka saya setiap hari..” TAK, ini memang betul ramai yang bertanya. Hehehehe. Ok lah, back to the topic.

Seperti yang kita sedia maklum, ramai yang ‘terpishang’ di stage untuk decide tajuk projek lagi. Walaupun belum mula buat projek, tapi ramai yang dah buntu. Sebab apa? Sebab stage ni memang rumit! Idea itu mahal bak kata orang putih. Walaupun dari sudut teknikal untuk menyiapkan FYP ni sebenarnya lagi rumit, tapi jangan nafikan pemilihan tajuk ni juga rumit dan jangan pula dipandang sebelah mata. Jadi, korang teruskanlah baca artikel ni sebagai panduan untuk memilih tajuk FYP yang bersesuaian dengan korang. Artikel ini bukan hanya sesuai untuk jurusan-jurusan bidang tertentu seperti kejuruteraan atau sains hayat, tetapi juga sesuai untuk pelajar-pelajar dari jurusan lain.

5 TIPS UNTUK MEMILIH TAJUK FYP

1) Kenali permasalahan sekeliling & tahu hala tuju projek anda sendiri

Sejak dari kecil kita dah terbiasa dengan ungkapan seperti ini bila gaduh dengan member..

“Ko kenapa?”

“Apa masalah ko?”

“Ko pehal?”

Dan lain-lain..

Begitulah betapa pentingnya untuk kita tahu apa masalahnya. Sebab dengan kita tahu apa masalah yang sedang berlaku baru kita boleh tahu apa jalan untuk kita bertindak untuk cari penyelesaian.

Ok. Dalam konteks pemilihan tajuk FYP ni senang je nak faham. Pemilihan tajuk mesti berkait rapat dengan masalah yang berlaku kan? Jadi yang paling penting korang mesti cari masalah. Bukan cari masalah yang tu. Ni maksudnya cari permasalahan yang berlaku di sekeliling korang la samada di peringkat industri atau pengguna harian. Contoh:-

Permasalahan A:

Pak Cik Abu selalu mengadu dia susah nak petik buah kelapa sawit di ladang beliau sebab tandan kelapa sawit ni keras dia lain macam. Tak macam tandan pisang.

Solusi:

Cipta/inovasi satu alat yang memudahkan proses untuk memotong tandan kepala sawit.

Pak Abu bersama alat pemotong tandan kelapa sawit yang baru tercipta

Ok jadi dari semua maklumat permasalahan yang korang dah dapat tu korang kena fikirkan kemana hala tuju projek ni. Apa yang korang jangkakan di pengakhiran projek? Adakah anda menjangkakan akan kewujudan satu mesin baru yang berfungsi sepantas kilat memotong tandan kelapa sawit atau anda menjangkakan projek anda akan memberikan satu idea inovasi untuk menambah baik alat memotong tandan kelapa sawit yang sedia ada di pasaran? Ok, itu semua terpulang pada diri sendiri.

Kesimpulannya, anda perlu ‘blend’ dengan masyarakat dan ketahui apa masalah yang mereka hadapi. Dari situ lah tercetusnya idea untuk anda mulakan FYP anda. Cewahh..!

2) Jangan bertangguh kerja

“Kerja bertangguh takkan menjadi.” Korang ingat pepatah tu datangnya dari nenek moyang sambil dorang makan kuaci ke? Pepatah tu sirius ok. Memang patut diambil cakna oleh masyarakat kita ni khususnya.

Kalau tarikh untuk present proposal FYP korang diberitahu lagi 2 bulan, bukan bermakna lagi 1 bulan baru korang start nak cari. Cari segera, biar buat kerja awal-awal. Takkan rugi pun. Yelah kan, dalam tempoh dua bulan kadang-kadang mungkin berlaku benda yang kita sendiri tak expect. Contoh macam kemalangan ke, jatuh sakit ke, atau mungkin tarikh present tiba-tiba diawalkan? Haa tak ke tiba-tiba menggelabah nanti? So, cari je info-info yang berkaitan pasal planning korang nak decide tajuk apa walaupun korang tahu present proposal nya lambat lagi.

3) Pastikan cukup source of reference

Ada sesetengah individu yang cuba untuk decide tajuk projek yang memang betul-betul fresh. Fresh di sini maksudnya memang belum pernah ada atau tak ramai orang buat tajuk berkaitan tu. Ok dalam hal ni kena berhati-hati. Sebab apa?

Korang kena tahu dalam menyiapkan thesis/laporan FYP korang nanti literature review atau tinjauan literature adalah subtopic yang besar peranannya dalam kajian korang. Dalam bahagian tu korang kena masukkan maklumat-maklumat kajian terdahulu yang berkaitan dengan kajian yang sedang dijalankan. Pendek kata, korang nak refer mana nanti kalau tajuk yang dipilih tu tak banyak sumber rujukannya? Kalau sumber rujukan banyak, itu sedikit sebanyak akan memudahkan urusan korang dalam menyiapkan research.

Kesilapan sesetengah student adalah mereka pilih tajuk yang ‘rare’ sangat sampai maklumat kajian sebelum-sebelum ni pun susah nak cari. Sebenarnya nak score FYP ni bukan semestinya idea kena gempak-gempak atau rare, tapi cukup sekadar kajian tu informative dan sangat berguna pada masyarakat sekeliling dan korang jelas dengan matlamat korang untuk defend idea korang tu sehingga ke titisan peluh yang terakhir.

fyp project ideas, fyp project electronic, fyp project ideas electronic, electronic project ideas, electronic project fyp, electronic project fyp ideas, electronic project 2019, electronic engineering fyp, arduino project, pic project, ,microcontroller fyp project, hire fyp project, fyp freelancer, hire fyp service, hire electronic service, electronic fyp service, programming service, pilih tajuk fyp, cara buat fyp, cara pilih tajuk fyp, tips pilih tajuk fyp, tajuk fyp, tips pilih tajuk projek akhir, contoh projek tahun akhir, tips memilih tajuk fyp, cara memilih tajuk fyp, cara memilih tajuk projek tahun akhir
Ini peluh

4) Banyakkan membaca

Point ni sebenarnya paling penting. Admin ada terbaca satu ungkapan berbunyi begini. “Membaca jambatan ilmu, tidak membaca jambatan bangang.” Pehh kasar betul bunyinya kan.. Huhu. Ungkapan dari “Dubook Press.” Tapi bila difikir balik ada betulnya di sebalik kekasaran tu. Haa, korang jangan sentap pulak. Look at the positive side okay.

Dalam menyiapkan FYP ni ada banyak juga pihak yang terlibat sama dalam membantu kita menyiapkan projek. Sebagai contoh, korang mungkin akan hire mana-mana freelance programmer, welder, web designer dan sebagainya untuk menyiapkan sesuatu tugas yang di luar kapasiti korang. Bagi pendapat admin, jika korang outsource tugas tu pada orang lain untuk buat itu bukan masalah besar. Tapi jadi masalah besar bila korang tak tahu langsung berkenaan proses yang korang outsource tu. Jadi sepatutnya jika korang dah fikirkan tajuk research, cuba analisa secara kasar, proses apa yang bakal terlibat dalam kajian tu nanti? Adakah sepenuhnya programming? Mekanikal? Elektronik? Apa yang admin perasan sekarang ni trend kajian di semua IPT tempatan sangat menekan konsep Industry 4.0. Percayalah, kalau korang kurang membaca itu akan memberikan impak yang negative pada permulaan, semasa dan peringkat akhir kajian korang

5) Interaksi dengan pensyarah

fyp project ideas, fyp project electronic, fyp project ideas electronic, electronic project ideas, electronic project fyp, electronic project fyp ideas, electronic project 2019, electronic engineering fyp, arduino project, pic project, ,microcontroller fyp project, hire fyp project, fyp freelancer, hire fyp service, hire electronic service, electronic fyp service, programming service, pilih tajuk fyp, cara buat fyp, cara pilih tajuk fyp, tips pilih tajuk fyp, tajuk fyp, tips pilih tajuk projek akhir, contoh projek tahun akhir, tips memilih tajuk fyp, cara memilih tajuk fyp, cara memilih tajuk projek tahun akhir

Pensyarah atau supervisor adalah orang kedua penting selepas anda sendiri dalam melancarkan perjalanan FYP anda. Cuba untuk sentiasa berkomunikasi dengan supervisor korang dan sentiasa bertanya jika ada masalah dalam FYP. Jika korang dah ada tajuk tapi supervisor tak approve maka korang masih tak boleh nak proceed juga. Haa jadi memang penting sangat untuk berinteraksi dengan supervisor korang tu. Mungkin ada juga kes pensyarah asyik reject je tajuk yang korang propose. Jadi korang kena lah bincang sebaiknya. Kebiasaanya tajuk-tajuk yang kena reject tu kerana alasan dah pernah dibuat sebelum ni, terlalu simple atau tak mencapai piawaian Industry 4.0. Ok jadi sebelum korang mula untuk mencari tajuk, minta pendapat pensyarah dulu. Bukan dah dapat tajuk baru nak tanya pendapat pensyarah. Nanti tak diterima jadi sia-sia pula masa korang dah habiskan untuk cari tajuk tu kan?

Ok lah, itu saja untuk artikel kali ini. Selamat maju jaya dalam menyiapkan tugas FYP korang. Kalau korang rasa artikel ni bermanfaat untuk kawan-kawan silakan share ok. Jumpa lagi dalam artikel akan datang!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: