Cara Baiki Mesin Basuh Modal Tak Sampai RM30!

Cara Baiki Mesin Basuh Modal Tak Sampai RM30!

Kalau beli mesin basuh, paling risau kalau rosak, yela mesin basuh bukan kecik nak digodek kan.. Jadi masalah yang selalu orang perempuan hadapi bila air tu perlahan je masuk dalam mesin basuh tu. Alahai kita ni bukan sehelai dua nak cuci. Dapat pulak ada yang 3 trip perlu cuci memang tak boleh bawak bincang. Jom follow tutorial cara baiki mesin basuh ni. Hehe

Jadi buat suri rumah atau si suami, boleh buat sendiri kalau air tu perlahan je..tengok cara yang En. Mazuan tunjukkan ni…

cara baiki mesin basuh

Lepas cabut soket elektrik dan tutup pili air, baru buka hos air dekat belakang ni. Kalau tak nak mandi sambil kena karan lah.

Lepas cabut hos, guna playar tirus cabut filter yang ada dalam sambungan hos tu. Disarankan jangan cungkil dengan pisau atau skru driver takut patah.

Kadang2 air tak boleh masuk sebab filter ni dah tersumbat. Try cuci dengan air paip dan berus. Lepas tu, pasang balik. Kekadang terus ok tapi kalau masih sama slow maknanya inlet water valve dah rosak.

Bukak skru panel atas mesin basuh. Mesin basuh aku kena buka kiri dan kanan skru.

Cari benda inlet water valve dan buka soket letrik. Lain mesin basuh mungkin lain rupa valvenya terutama kalau kain masuk ikut depan. Aku pakai mesin basuh LG. Kalau tak silap Toshiba pun pakai valve yang sama.‚Äč

Inilah rupa benda yang korang kena bongkar keluar. Benda ni tak berskru pada body so aku tarik keluar aje. Cek la dulu korang punya kot ada skru.

Ni rupa lepas dicabut. Valve tu bersambung dengan skru ke kotak air ni. So, kena la bukak skru tu.

Ni rupa inlet water valve tu lepas dah diceraikan dari kotak. Bawak benda ni pergi kedai spare part. Harganya dalam rm30 saja.

Pasang balik kesemua benda yang dicabut tadi ikut susunan terbalik.

Hos air jangan lupa sambung pulak.

Wallaa…. lalu air pun mulai deras mengalir cemerlang sebening embun. Jimat RM200.

Sumber Mazuan Lin 

%d bloggers like this: