PIGEON BOX COURIER SYSTEM USING RASPBERRY PI

PIGEON BOX COURIER SYSTEM USING RASPBERRY PI

Pigeon Box Courier System menggunakan raspberry pi ini berfungsi sebagai peti surat dan juga sebagai tempat untuk posmen meletakkan parcel yang lebih besar.

Projek ini menggunakan apps yang akan membantu proses jual beli antara penjual dan juga pembeli. Selepas pembeli membuat bayaran, penjual perlu mengemaskini traking nombor untuk proses pengeposan barang kepada pembeli melalui apps ini.

Pembeli perlu memastikan barang telah sampai dalam keadaan baik. Seterusnya, pembeli perlu mengemaskini apps dengan menekan button ‘Telah Terima’ di dalam apps berkenaan. Apabila pembeli telah mengemaskini apps tersebut, database firebase akan mengemaskini data dan menyatakan status ‘Telah Dihantar’ kepada penjual.

Projek ini juga membolehkan Pigeon Box dibuka oleh penerima dengan menggunakan apps dari jarak jauh. Pigeon Box akan dibuka semasa posmen menghantar barang. Sensor akan mengesan pergerakan posmen dan mengaktifkan kamera untuk merakam posmen meletak barang di dalam Pigeon Box. Seterusnya menghantar notifikasi melalui email kepada penerima.

Fungsi Projek Pigeon Box :

Gambar Pigeon Box:

%d bloggers like this: